Skip to main content

Door zorg niet alleen te organiseren rondom de cliënt, maar óók rondom de professional.

Een integrale aanpak waarin leiderschap, zorglogistiek, capaciteitsplanning, werkmethoden en hulpmiddelen op elkaar afgestemd zijn. Dit maakt het mogelijk om slimmer, efficiënter en mensgerichter te werken.

Wanneer medewerkers zich gesteund voelen, ruimte krijgen om zich te ontwikkelen en plezier ervaren in hun werk, draagt dat direct bij aan minder uitval, hogere betrokkenheid en betere kwaliteit van zorg.

Dat vraagt om samenwerking!

De organisatie faciliteert, de medewerker beweegt mee. Zo ontstaat er duurzame balans tussen kosten, kwaliteit en menselijkheid.

Praktijkvoorbeelden

In veel zorgorganisaties zie ik dat roosters moeilijk rondkomen, werkdruk oploopt en de kwaliteit van zorg onder druk staat.

Als interim manager heb ik in verschillende verzorgings- en verpleeghuizen gewerkt aan oplossingen die écht passen bij de praktijk. Steeds vanuit een integrale benadering, samen met medewerkers.

We analyseerden werkprocessen: wat gaat goed, wat kan beter?
De roosterplanning werd aangepast voor een betere werk-privébalans, met vaste afspraken en rustmomenten. Bij langdurige uitval kozen we voor detachering.
Hulpmiddelen werden bewust ingezet om alleen werken aan bed mogelijk te maken – dit versterkte het 1-op-1 contact en verbeterde de signalering bij cliënten.
Er was ruimte voor persoonlijk leiderschap: medewerkers werden gestimuleerd om vanuit hun talenten bij te dragen en samen te werken.
In enkele gevallen werkten we met aanbodgestuurde planning op basis van eigen regie van de cliënt, met ruimte om flexibel te reageren bij onverwachte uitval.

Het resultaat: meer rust in de teams, beter overzicht, hogere betrokkenheid onder medewerkers en merkbaar meer aandacht voor de cliënt. Kwaliteit en werkplezier gingen hand in hand.